Vad gör man på en champagneprovning?

Dela

Det finns flera olika sorters champagneprovningar. Det finns champagneprovningar som endast fokuserar på själva champagnen, champagneprovningar med tilltugg och champagnekryssningar. Alla dessa champagneprovningar har i alla fall en sak gemensamt: du får smaka på utsökt champagne och kommer att lära dig en hel del om champagne. Även de provningar som endast fokuserar på champagne kan skilja sig lite åt, men vi ska här ändå beskriva hur det kan gå till på en vanlig champagneprovning.

Så går det till på en champagneprovning

Steg 1. Du och ditt eventuella sällskap slår er ner i en trivsam lokal tillsammans med andra champagneälskare. Ni får sedan en introduktion då en champagneexpert lär er en hel del om druvorna, champagnedistrikten, den noggranna tillverkningsprocessen och champagnens historia. Det här är ingen tråkig teori utan inspirerande vetenskap för vilken champagneälskare som helst.

Steg 2. Efter introduktionen presenteras de champagnesorter ni ska prova och ibland finns även noggrant utvalda mousserande viner med på reporoaren. Champagneexperten visar er först hur ni bäst smakar av champagnen. Ni testar sedan runt sex olika sorters champagne och ni kommer att lära er att känna nyansskillnader och likheter mellan de olika champagnesorterna. Det här är naturligtvis champagneprovningens höjdpunkt, det är nu ni får uppleva de fantastiska aromerna, de kittlande bubblorna och de berusande dofterna från de olika champagnerna, det är nu ni lär er att analysera champagnen.

Steg 3. När själva provsmakandet är över avslutas champagneprovningen med diskussion och utvärdering av champagnesorterna och det ni har lärt er. Efter champagneprovningen kommer ni att uppskatta champagne på ett helt annat sätt och veta bra mycket mer om champagne än vad ni gjorde innan. En helt ny värld har plötsligt öppnat sig.