Smaka av champagne

Dela

Om du ska ha en privat champagneprovning hemma med dina vänner är det viktigt att ni smakar av champagnen på rätt sätt för att få ut så mycket som möjligt av champagnens underbara dofter och aromer. Det bästa sättet att lära sig hur man smakar av en champagne är att delta i en arrangerad champagneprovning för där får du lära dig allt om hur champagneavsmakning går till, men här på champagneprovning.nu kommer du nu ändå att få lära dig grunderna.

Så smakar du av champagne

1. Kyl ner champagnen till 6 – 8 grader i ett kylskåp eller i en ishink. Årgångschampagner (Vintage) bör inte ha en lägre temperatur än 8 – 10 grader för annars går många av de exklusiva smaknyanserna och aromerna förlorade.

2. Öppna flaskan, vilket är en konst i sig. Lossa folien och vrid stålgrimman tre varv och avlägsna den. Håll en hand på korken om du misstänker att trycket i flaskan är högt medan du gör detta. Placera sedan en hand i botten på flaskan och ha ett stadigt grepp om flaskhalsen och korken med den andra handen. Vrid på flaskan (inte på korken) tills korken lossar. Ha ett champagneglas redo utifall att champagnen skulle svämma över.

3. Fyll era tulpanformade glas till hälften eller en tredjedel så att aromerna frigörs och bubblorna får utrymme.

4. Smaka av champagnen. Beundra först champagnens färg. Yngre champagner är mycket ljusa, näst intill färglösa, medans äldre årgångschampagner är guldfärgade, vilket är passande eftersom fina årgångschampagner är guld värda. Frigör aromerna genom att snurra på glaset och insup de underbara dofterna. Ta en liten klunk och rulla runt champagnen i munnen och njut av smaksensationerna och analysera aromerna.  Champagne kan ha inslag av grönt äpple, päron, citrus, plommon, torkade aprikoser, tropiska frukter, rosenblad, honung, choklad, vanilj, nötter och även ha en rostad ton. Dessa aromer kan delas in i fem kategorier: blommor, frukt, torkad frukt, grönsaker och delikatesser (exempelvis choklad och vanilj). Om du deltar i en arrangerad champagneprovning får du lära dig hur du känner av alla dessa underbara aromer.