Champagnens historia

Dela

Länge påstods det att den legendariske munken Pierre ”Dom” Pérignon uppfann det mousserande vin som går under namnet champagne, men det har forskarna för länge sedan motbevisat. Det första mousserande vinet tillverkades redan år 1531 i sydöstra Frankrike och år 1670 (6 år innan Dom Pérignon började tillverka champagne) skapade den engelska vetenskapsmannen Christopher Merret ett mousserande vin då man lade till socker och gjorde en andra jäsning precis som när man gör Champagne.

Dom Pérignons fantastiska insats

Nu vill vi på champagneprovning.nu naturligtvis inte förringa Dom Pérignons insats för Champagnen, för det var trots allt han som förbättrade det mousserade vinet genom att blanda röda och vita vinner som gav ett mer balanserat och förstklassigt vin. Så därför kan man med gott samvete säga att det var Dom Pérignon som skapade den första riktiga Champagnen och dessutom gjorde han det i rätt distrikt, det vill säga i Champagne. Dessutom utvecklade han tekniken för lagring av champagne på flaska. Han tillverkade tjockare flaskor och bytte ut de vanliga korkarna mot speciella champagnekorkar och bindning så att champagneflaskorna inte längre exploderade så lätt.

Champagnen tar över världen

Under 1700-talet växte intresset för den fantastiska drycken champagne och spred sig över Frankrike och ända upp till Ryssland. Vinet förbättrades ytterligare genom åren av personligheter som Veuve Clicquot, Jean-Baptiste Francois och Madame Pommery. På 1900-talet blev Champagne ett riktigt starkt varumärke och en exklusiv dryck som alla i världen började känna till, och så är det än idag.

Champagne – ingen slump

Egentligen var det ingen slump att Champagnen kom till på det sätt som den gjorde. När man skulle tillverka det mousserade vinet skördades de lämpliga druvorna sent på hösten och sattes sedan på jäsning. Problemet var bara att druvorna inte hann jäsa klart innan vintern kom vilket gjorde att jäsningen stannade upp. Därför var man tvungen att jäsa vinet en gång till på våren, precis på det sätt som man gör när man tillverkar champagne idag.